Bedplassen: zo help je je kind ervan af te komen

Bedplassen: zo help je je kind ervan af te komen

Voor veel ouders is hun kind zien opgroeien, het mooiste dat er is in het leven. Maar vaak worden vooral de mooiste momenten onthouden, terwijl groter worden een proces van vallen en opstaan is. Daarnaast doorloopt ook nog eens niet ieder kind dit proces precies op dezelfde manier en in dezelfde volgorde. Online kun je veel informatie vinden over wat kinderen gemiddeld op een bepaalde leeftijd kunnen. Dit wordt de eerste jaren ook op het consultatiebureau gemonitord, en later door de schoolarts. Loopt je kind wat voor in zijn of haar ontwikkeling op een bepaald vlak, dan ben je trots. Maar wat moet je doen als je kind wat meer moeite ergens mee heeft, zoals zindelijkheid ’s nachts?

De negatieve emoties die gepaard gaan met bedplassen

In bed plassen zorgt voor ongemak en schaamte. Ongemak, omdat jij als ouder liever lekker ligt te slapen dan ’s nachts wéér een pyjama en bed te moeten verschonen. Kinderen kunnen zich er daarnaast zo erg voor schamen, dat ze bijvoorbeeld logeerpartijtjes uit de weg gaan. Vooral deze emotie moet niet onderschat worden. Hoewel je als ouder echt je nachtrust nodig hebt, heeft het geen zin je zoontje of dochtertje te straffen als hij of zij in bed heeft geplast. Een kind doet dit echt niet expres. Straffen werkt dan ook alleen maar contraproductief.

Tips om bedplassen tegen te gaan

Hoe je je kindje wel kan helpen over het bedplassen heen te komen? Het belangrijkste is een positieve en vriendelijke benadering. Prijs je zoon of dochter daarom als hij of zij de nacht droog is doorgekomen. Met een compliment, of met bijvoorbeeld een sticker als beloning. Verder kun je je kindje ook helpen door hem of haar ’s avonds laat of zelfs ’s nachts nog even een extra keer uit bed te halen.

Helpt dit niet voldoende? Dan biedt in veel gevallen een plasalarm uitkomst. Je kindje draagt hierbij een speciaal onderbroekje, waarin een vochtsensor zit. Verliest je kindje wat urine? Al bij een enkel druppeltje vocht wordt hij of zij gewekt door de plaswekker. In een reflex houdt hij of zij de plas op, en kan tijdig naar het toilet gaan. Bang dat je zoontje of dochtertje het onderbroekje niet wil dragen? Die angst is onnodig, want er zijn allerlei plaswekkers met sensoronderbroekjes met superleuke printjes!

Maak je niet te snel druk om een kind dat nog niet zindelijk is

Ouders zijn trots op wat hun kinderen kunnen, dat is heel menselijk. Het is ook heel menselijk dit te willen uiten. Door echter vooral de successen van kinderen te delen, kunnen andere ouders onzeker worden. De kans is immers groter dat een ouder bijvoorbeeld vertelt over een kind dat al op relatief jonge leeftijd zindelijk was, dan een die wat later was. Hierdoor kun je al snel het idee hebben dat je kind wat achterloopt qua ontwikkeling.

Is je zoontje of dochtertje nog geen zes jaar? En plast hij of zij wel eens ’s nachts in bed? Dat is niet gelijk reden tot zorgen. Tot deze leeftijd hoort het er eigenlijk nog een beetje bij. Is je kindje zes jaar en heeft hij of zij de laatste drie maanden nog vaker dan twee keer per week in bed geplast? Of is hij of zij zeven jaar, en is dat gedurende het laatste halfjaar nog eens per maand gebeurd? Dan is het goed om actie te ondernemen. Schamen jij en je kind zich? Dat hoeft niet, want hij of zij is zeker niet de enige. Hoewel onderzoeken verschillende uitkomsten hadden, blijkt ongeveer tien procent van de 7-jarigen nog wel eens in bed te plassen.

Terug naar Lifestyle
Kleding-mannen-vrouwen-kids-Cramers-van-Asten

Ook interessant voor jou